Loading...

Posts By: netarh

Posted On / By / Posted in УСЛУГИ

Операција на катаракта

Што треба да знаете пред и после операција на катаракта! Секој пациент кој ќе се одлучи на операција на катаракта треба да го знае следноро. Постојат два начини на операција на катаракта: • Факоемулзификацијата е ултразвучна операција на катаракта ( а не ласерска операција како…

read more
Posted On / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Оптички кохерентни томографии во дијагноза на глауком

Оптичка кохерентна томографија претставува дијагностичка метода која овозможува да се разгледаат попречните пресеци на внатрешните структури на ткивата во висока резолуција. Кога снопот од светлосни зраци се насочува кон око,тој се одбива од граничната површина на ткивата и се рефлектира на различен начин од ткива…

read more
Posted On / By / Posted in Дијагностика

Оптичка Кохерeнтна Томографија

Оптичка кохерентна томографија (Optical Coherence Tomography OCT) е нова, едноставна неинвазивна, неконтантна метода на слоевито снимање на мрежницата и очните нерви и предниот сегмент, пред се рожницата. Оваа дијагностичка метода има значајна улога не само за откривање, туку и за планирање на соодветното лекување како…

read more
Posted On / By / Posted in Совети

Кога е правото време за прв Офталмолошки преглед

Како децата растат и се усовршуваат, повеќе од 80 проценти од информациите ги добиваат токму преку визуелизација на видот. Симптомите на слабовидноста најчесто ги препознаваат родителите, наставниците или докторите кои го прегледуваат детето пред уписот во училиштето(систематски преглед ), што често може да биде и…

read more
Posted On / By / Posted in Совети

Kога да направите комплетен офталмолошки преглед

Ако немате тешки симптоми и сакате да го зачувате видот до староста препорачливо е да го посетите офталмологот  најмалку еднаш годишно за комплетен офталмолошки преглед. Со превентивен преглед и навремена дијагноза, можете да го заштитите окото со примена на соодветна терапија на време. Проблеми со…

read more
Posted On July 28, 2018 / By / Posted in Дијагностика

Кераторефрактометар

Мерење на острината на видот со стилската комбинација на прецизност и ергономија во модерниот керато-рефрактометар со фороптер на јапонската компанија Shin-Nippon.  Уредот обезбедува многу прецизни мерења на видливата острина (до +/- 30 диоптер и +/- 10 цилиндри), како и кератометриски мерења, сето тоа целосно бесконтактно…

read more
Posted On / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Дијабетична Макулопатија

Што е Дијабетична макулатопија? Дијабетски макуларен едем или дијабетична макулопатија,  е главната причина за падот на централниот вид кај пациенти со дијабетес мелитус (ДМ). Ова патологија се јавува кај околу 25-30% од пациентите  кои имаат дијабет повеќе од 10 години. Но, последнава декада охрабруваат резултатите од…

read more
Posted On / By / Posted in Uncategorized

Аблација на ретина

  Аблацијата на ретиналната функција или одлепуваежње на мрежницата е вонредна состојба што треба да се оперира што е можно поскоро, по можност во рок од 24 часа. Кај аблација, мрежницата пука во еден мал дел  и создава ретинална дупка. Преку ретиналната дупка влегува очна…

read more
МакедонскиEnglish