Loading...

НОЌНИ ЛЕЌИ / ОРТОКЕРАТОЛОГИЈА **

Posted On December 14, 2018 / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

НОЌНИ ЛЕЌИ / ОРТОКЕРАТОЛОГИЈА **

Ноќните леќи или ортоК-леќи можат да ја корегираат диоптријата и да ја намалат зависноста од очила и стандардните контактни леќи, а со тоа да овозможат слобода во Вашите активности, без потреба од операција за отстранување на диоптрија. Ова се специјални полутврди леќи, коишто се ставаат…

read more
Posted On August 17, 2018 / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Оптички кохерентни томографии во дијагноза на глауком

Оптичка кохерентна томографија претставува дијагностичка метода која овозможува да се разгледаат попречните пресеци на внатрешните структури на ткивата во висока резолуција. Кога снопот од светлосни зраци се насочува кон око,тој се одбива од граничната површина на ткивата и се рефлектира на различен начин од ткива…

read more
Posted On July 28, 2018 / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Дијабетична Макулопатија

Што е Дијабетична макулатопија? Дијабетски макуларен едем или дијабетична макулопатија,  е главната причина за падот на централниот вид кај пациенти со дијабетес мелитус (ДМ). Ова патологија се јавува кај околу 25-30% од пациентите  кои имаат дијабет повеќе од 10 години. Но, последнава декада охрабруваат резултатите од…

read more
Posted On / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Дијабетична Ретинопатија

Што е Дијабетична ретинопатија? Дијабетичната ретинопатија е една од најсериозните компликации од шеќерната болест и сè уште една од трите ( катаракта, глауком, дијабетична ретинопатија ) водечки причини за слепило доколку навреме не се лекуваат промените. Дијабетичната ретинопатија е хронична, микроваскуларна компликација од дијабетес мелитус. Дури 80…

read more
Posted On / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Зошто настанува катаракта?

Вродена катаракта се јавува кај деца, главно како последица на некоја инфекција која ја имала мајката за време на бременоста. Трауматска катаракта се јавува како последица на отворени или затворени повреди на окото. Може да настане во склоп на некои воспалителни очни болести, долготрајно користење…

read more
Posted On / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Што е катаракта?

Катаракта претставува заматување на природната леќа на окото кое предизвикува слабеење на видот. Почнувајќи од почетно заматување, полека постепено доведува и до привремено слепило од кое може да се развие потполно заматување на леќата во најдоцната фаза на болеста, нешто кое никако не би требале да…

read more
Posted On August 3, 2016 / By / Posted in АКТУЕЛНОСТИ

Причини за дефокусирање на видот

Недостаток на активен животен стил. Прекумерни работни оптоварувања на видното место – постојана работа на компјутер, читање или пишување во самрак, темнина. Хиповитаминоза. Недоволно корисна храна. Лошо организирано осветлување на работното место. Деца – несовпаѓање на висината на бирото за растот на детето. Хроничен недостаток…

read more
МакедонскиEnglish