Мерење на острината на видот со стилската комбинација на прецизност и ергономија во модерниот керато-рефрактометар со фороптер на јапонската компанија Shin-Nippon.

 Уредот обезбедува многу прецизни мерења на видливата острина (до +/- 30 диоптер и +/- 10 цилиндри), како и кератометриски мерења, сето тоа целосно бесконтактно за помалку од една минута.